Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ταξιτζούδες μιλάνε για το επάγγελμά τους! (Καλαμάτα)

     Μετά το αφιέρωμά μας στις Βολιώτισες γυναίκες οδηγούς ταξί (ΔΕΙΤΕ το ολόκληρο ΕΔΩ), ήρθε η ώρα να κάνουμε αφιέρωμα και στις Καλαματιανές ταξιτζούδες! Η Πηνελόπη κατηφόρισε στην Καλαμάτα, μπήκε στα ταξί τους και έμαθε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα!


    Πάνω από 10 γυναίκες κρατούν επαγγελματικό τιμόνι στην Καλαμάτα οδηγώντας ταξί. Με την εμπειρία, το χαμόγελο και την εργατικότητά τους έχουν κερδίσει τους πελάτες και τους συναδέλφους τους. 

     Νέες σε ηλικία οι περισσότερες, ιδιοκτήτριες οι ίδιες, δουλεύουν με μεράκι τα ταξί τους, απολαμβάνοντας συνήθως την αναγνώριση του κόσμου και αντιμετωπίζοντας με ηρεμία τους... δύσκολους πελάτες και τους εκνευρισμένους οδηγούς! Οσο για τα παράξενα στους δρόμους της Καλαμάτας, μας είπαν πως επειδή πρόκειται για μια επαρχιακή πόλη δεν έχουν αντιμετωπίσει και πολλά.


     Η Βούλα Παπαευγενίου έχει ήδη βάψει λευκό το ταξί της, το οποίο έχει εδώ και 3 χρόνια. Στο διάστημα που δουλεύει έχει διαπιστώσει πως τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εμπιστεύονται τις γυναίκες στο τιμόνι. Μάλιστα, πολλοί πελάτες κάνουν διακριτικά κοπλιμέντα, ενώ πολλές κυρίες μιλούν με θετικά σχόλια για τη δουλειά της. Βέβαια, υπάρχουν και οι παράξενοι πελάτες - όμως η ίδια έχει τον τρόπο της να τους αντιμετωπίζει, κάνοντας τη δουλειά της. 
    Οσο για το επαγγελματικό της παρελθόν; Εέχει ζήσει στον Καναδά και στην Καλαμάτα δίδασκε Αγγλικά. Επαγγελματίας οδηγός είναι ο άντρας της κι έτσι μπήκε και η ίδια στο χώρο. Οπως λέει, στην Καλαμάτα δραστηριοποιούνται γύρω στις 10-15 γυναίκες επαγγελματίες οδηγοί, όλες νέες σε ηλικία. 


      Η Βούλα Φλώρου είναι 27 χρονών και είναι ήδη 5 χρόνια επαγγελματίας στο χώρο. Στόχος της είναι να κάνει τη δουλειά της σωστά. Δεν έχει αντιμετωπίσει πάντως κάτι ακραίο, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις... παραξενιάς! Για παράδειγμα, πριν από καιρό μια κυρία πλησίασε το ταξί και, όταν διαπίστωσε πως στη θέση του οδηγού κάθεται γυναίκα, της είπε πως δεν ήθελε γυναίκα οδηγό και πήγε στο επόμενο ταξί. (και οι γυναίκες είμαστε ρατσίστριες με τις γυναίκες; δεν το περίμενα από εμάς- σχόλιο Πηνελόπης) Γενικά όμως οι πελάτισσές της είναι θετικές απέναντί της. Οσο για τους άντρες... «υπάρχουν οι ευγενικοί και οι... μπήχτες, αλλά μπαίνουν όρια από τη δική μου συμπεριφορά», όπως μας λέει! (ελπίζω να μην τους χτυπάς κι όλας-σχόλιο Πηνελόπης)
       Για τους συναδέλφους της, μόνο τα καλύτερα έχει να πει η Βούλα. Ειδικά στην πιάτσα στην οδό Βαλαωρίτου, όπου είναι η μόνη κοπέλα ανάμεσα σε άντρες, δέχεται συμβουλές από τους συναδέλφους της και η ίδια ρωτάει για να μαθαίνει περισσότερα πάνω στη δουλειά. 



      Η Αφροδίτη Νίκα δουλεύει ραδιοταξί. Στα χρόνια που ασχολείται, ως γυναίκα δεν είχε προβλήματα με τους πελάτες της αλλά με -ελάχιστους ευτυχώς- άντρες οδηγούς στο δρόμο, οι οποίοι αντιδρούν... περίεργα βλέποντας γυναίκα σε επαγγελματικό τιμόνι. Ωστόσο η ανταπόκριση των πελατών παραμένει θετική σε κάθε περίπτωση - χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες.
     Στο χώρο είναι 10 χρόνια, όμως την τελευταία 2ετία ασχολείται αποκλειστικά με το ταξί. Οπως λέει αναφορικά με το εισόδημα, υπάρχουν καλές και κακές μέρες, αν και θεωρεί ότι είναι και λίγο θέμα τύχης η δουλειά της. Η ίδια είναι αισιόδοξη: Το Πάσχα κάτι κινήθηκε με τους επισκέπτες, ενώ και το καλοκαίρι έρχεται με σχετικά καλούς οιωνούς. 
    Σε μια νέα κοπέλα, η Αφροδίτη θα πρότεινε να δουλέψει σε ταξί, καθώς δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό σε σχέση με άλλες δουλειές - όμως θα της επεσήμανε πως θέλει ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία. 

   
     Η Ελένη Χατζοπούλου κρατάει επίσης μια 10ετία επαγγελματικό τιμόνι, αλλά πρόσφατα απέκτησε δικό της ταξί. Οι πελάτες της αντιμετωπίζουν συνήθως την παρουσία της με ενθουσιασμό, αν και έχουν υπάρξει μεμονωμένες αρνητικές περιπτώσεις - όπως ενός άντρα πελάτη ο οποίος μόλις είδε γυναίκα στο τιμόνι είπε... «Ααα, γυναίκα! Δεν καταλαβαίνεις να οδηγήσεις!» και χωρίς δεύτερη σκέψη έφυγε. «Ανάλογα με τον άνθρωπο και τις παραξενιές του...» σχολιάζει, και επισημαίνει πως: «Ακόμη κι αν μέσα μου βράζω, έξω βγαίνει μόνο χαμόγελο». Ευτυχώς, λέει πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αντιμετωπίζει πολύ θετικά την παρουσία της γυναίκας σε επαγγελματικό τιμόνι. 


     Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας, Γιώργος Παπαδέας, μιλώντας μας για τις γυναίκες - μέλη του σωματείου, τις χαρακτηρίζει ισάξιες των αντρών, προσιτές, εξυπηρετικές, με συμπεριφορά που αρμόζει και στον πελάτη και στο συνάδελφο - και διαβεβαιώνει πως όλες είναι πολύ καλές επαγγελματίες. (Μην μας φοβάστε άντρες λοιπόν) Οπως εξηγεί, είναι σωστές τόσο στα εσωτερικά του κλάδου όσο και στην εξυπηρέτηση του πελάτη. Και η συμπεριφορά των αντρών απέναντί τους είναι σωστή, όπως πρέπει, αναφέρει. Τέλος, τονίζει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διαχωρίζει τους επαγγελματίες σε άντρες και γυναίκες: «Ολοι είναι επαγγελματίες και κάνουν τη δουλειά τους», λέει χαρακτηριστικά.
 Υ.Γ. Οι φωτογραφίες δεν συμβαδίζουν με τα λόγια για πρακτικούς λόγους.


Υ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/25999-gynaikes-taxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου