Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Μητέρες-γυναίκες οδηγοί στον ΟΑΣΘ μιλάνε με αφορμή τη σημερινή γιορτή!

   Με αφορμή την ημέρα της μητέρας που γιορτάζεται σήμερα, ας δούμε τι έχουν να μας πουν 12 γυναίκες-οδηγοί που εργάζονται στον ΟΑΣΘ, οι περισσότερες από τις οποίες είναι και μητέρες.

 Γυναίκες, μητέρες, με κοινωνική προσφορά, αλλά και εργαζόμενες με συνείδηση. Το λεγόμενο ασθενές φύλο κρατά γερά το τιμόνι και βάζει τα γυαλιά στους άνδρες συναδέλφους


   Οι 11 γυναίκες οδηγοί του ΟΑΣΘ απέδειξαν ότι το επάγγελμά τους αποτελεί για αυτές κοινωνικό έργο. Ηθικό δίδαγμα, όποια δουλειά και αν κάνεις, πρέπει να την υπηρετείς και να την αγαπάς μέσα από την ψυχή σου. Τότε γίνεσαι προέκταση του έργου που προσφέρεις και νιώθεις ότι ανήκεις σε κάποιο κοινωνικό κρίκο του συνόλου. Είμαστε περήφανοι για τις γυναίκες του ΟΑΣΘ καθώς όπως θα δείτε είναι όλες διακεκριμένες για το ήθος και την εργατικότητά τους στην τοπική κοινωνία.

1) Ευρυδίκη Κοτοκόβη: Η Ευρυδίκη είναι μητέρα τριών αγοριών και γιαγιά ενός εγγονού. Εργάζεται ως οδηγός του ΟΑΣΘ εδώ και 12 χρόνια. "Έχει ειπωθεί ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή. Το επιβατικό κοινό εισπράττει και αυτό μέσα από εμάς την ευγένεια, διότι αισθανόμαστε ότι πράττουμε λειτούργημα και όχι εργασία".

2) Φανή Αναγνώστου: Η Φανή είναι μητέρα δύο παιδιών και εργάζεται ως οδηγός εδώ και τριάμισι χρόνια. "Το σημαντικότερο από όλα είναι να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου, να διασφαλίζεις τη θηλυκή σου προσωπικότητα και ταυτόχρονα να εκτελείς ανάλογα τις ανάγκες της εργασίας σου, αυτά που απαιτούνται. Επίσης η καλή παροχή υπηρεσιών πιστεύω ότι ανεβάζει και πολιτισμικά την πόλη μας, κυρίως την περίοδο του τουρισμού".

3) Μαρία Τσιουκαρή: Η Μαρία, εκτός της εργασίας της ως οδηγού λεωφορείου εδώ και τριάμισι χρόνια, είναι ταυτόχρονα και δημοτική σύμβουλος στο δήμο Βασιλικών. Ως δημοτική σύμβουλος είναι ενεργό μέλος σε 14 επιτροπές. Όσον αφορά τα αθλητικά του δήμου, είναι γενικός αρχηγός στο διοικητικό τομέα του ποδοσφαιρικού τμήματος του αθλητικού συλλόγου "Αετός" εδώ και πέντε χρόνια.

4) Μάγδα Φελεκίδου: Η Μάγδα είναι μόλις ένα μήνα σε αυτή την εργασία, προφανώς η πιο καινούργια από όλες τις κοπέλες. "Η πρώτη εβδομάδα ήταν δύσκολη, διότι με έκανε να συνειδητοποιήσω την ευθύνη που χρειάζεται για τις ζωές των ανθρώπων που μετακινείς. Μέρα με τη μέρα όμως εξοικειώνεσαι και καταλαβαίνεις ότι διαπράττεις ένα λειτούργημα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα".

5) Ελένη Πόρτικα: Η Ελένη είναι μητέρα δύο παιδιών και η παλαιότερη σε αυτό το επάγγελμα - εργάζεται 18 ολόκληρα χρόνια. Έχοντας ταξιδέψει με την νταλίκα του πατέρα της στο εξωτερικό, διαπίστωσε την διαφορά κουλτούρας και πολιτισμού που υπήρχε εκείνα τα χρόνια σε σχέση με την Ελλάδα, όταν πρωτοξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός του ΟΑΣΘ. Αισθανόταν στην κυριολεξία ότι είχε πέσει από άλλο πλανήτη. Θυμάται πιο συγκεκριμένα τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα επάνω της.

6) Γεωργία Ψωμά: Η Γεωργία εργάζεται τριάμισι χρόνια ως οδηγός του ΟΑΣΘ. Δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να προσαρμοστεί στις συνθήκες της συγκεκριμένης εργασίας. Το σλόγκαν που την χαρακτηρίζει είναι "Όλα καλά" και η θετική αντιμετώπιση των καταστάσεων.

7) Μαρία Ισμαηλίδου: Η Μαρία εργάζεται τριάμισι χρόνια στον οργανισμό του ΟΑΣΘ. Πριν από αυτήν την εργασία ήταν υπαξιωματικός στο στρατό, αλλά υπέβαλε παραίτηση, διότι ήταν ένα επάγγελμα χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Νιώθει ασφαλής που εργάζεται στον συγκεκριμένο οργανισμό, σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατεί σε άλλα επαγγέλματα στην ελεύθερη αγορά.

8) Αθηνά Παπαχρήστου: Η Αθηνά εργάζεται ως οδηγός τριάμισι χρόνια. Υποστηρίζει πως μια γυναίκα πρέπει να διαθέτει πάντα χρόνο για τον εαυτό της και τον καλλωπισμό της. Να ξυπνά λίγο πιο νωρίς το πρωί για να μακιγιαριστεί, οργανώνοντας σωστά το χρόνο της, να επισκέπτεται το κομμωτήριο ή ένα ινστιτούτο ομορφιάς, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

9) Αναστασία Ρούφτη: Η Αναστασία είναι μητέρα ενός κοριτσιού μόλις 19 μηνών και ο σύζυγός της είναι επίσης οδηγός του ΟΑΣΘ εδώ και 14 χρόνια. Η ίδια της είναι τριάμισι χρόνια στην εργασία αυτή. Η οικογενειακή κατάσταση της Αναστασίας είναι πολύ θετική, εφόσον έχει βοήθεια από τον σύζυγο της, τόσο στις δουλειές του σπιτιού όσο και στη φροντίδα του μωρού.

10) Λίνα Παυλίδου: Η Λίνα εργάζεται στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης εδώ και ενάμιση χρόνο. Από τη δική της οπτική γωνία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. "Θα πρέπει να καταλάβουν οι επιβάτες ότι η ευθύνη μας είναι τεράστια, διότι μια μικρή απροσεξία μας μπορεί να έχει οδυνηρά αποτελέσματα. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένες στη δουλειά μας, να μην ταυτιζόμαστε σε ίντριγκες μεταξύ επιβατών  (όπως π.χ. εδώ ή εδώ ), να έχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση και μια στοιχειώδη ευγένεια".

11) Χριστίνα Τραγιανού: Η Χριστίνα είναι τριάμισι χρόνια στο επάγγελμα αυτό. Αρκετά μοντέρνα ως εμφάνιση, δέχεται συχνά κολακευτικά σχόλια (κοινώς της την πέφτουν) από το επιβατικό κοινό. Εκπέμπει έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο, δυναμισμό, αλλά και μια εκκεντρική προσωπικότητα. Της αρέσουν όλα τα αντρικά αθλητικά σπορ, όπως η ταχύτητα, το ποδόσφαιρο και τα μηχανάκια. Μοιάζει αρκετά και σε εμφάνιση και σε χαρακτήρα με την 12η γυναίκα του ΟΑΣΘ την Πηνελόπη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ζωή της Πηνελόπης, πατήστε εδώ.

"Προσφέρουν διπλά"   (Και μια αντρική άποψη)

Ζητήσαμε την άποψη του κ. Δημήτριου Θεμελή, προϊσταμένου του γραφείου κίνησης του ΟΑΣΘ, για τις γυναίκες του οργανισμού: "Οι γυναίκες οδηγοί για τον οργανισμό μας αποτελούν πρωταρχικό ρόλο. Τις εκτιμούμε και τις αγαπάμε όλοι. Πολύ περισσότερο τις γυναίκες που είναι και μητέρες ταυτόχρονα, γιατί προσφέρουν διπλά στις οικογένειές τους. Όχι μόνο τη στοργή και τη φροντίδα της μάνας στα παιδιά και τους συζύγους τους αλλά και στον τομέα εργασίας τους".
Πηγή συνεντεύξεων makthes.gr

Οι συγκεκριμένες συνεντεύξεις είναι του 2007. Από τότε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.             

Θα ακολουθήσουν και νέες συνεντεύξεις από τους δικούς μας ρεπόρτερ στο άμεσο μέλλον.


Δείτε ΕΔΩ αφιέρωμα στο Βολιώτισες γυναίκες οδηγούς ταξί.

Δείτε ΕΔΩ Αφιέρωμα στις Καλαματιανές οδηγούς ταξί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου