Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μάχες σώμα με σώμα δίνουν οι ελεγκτές μας (Μέρος 1ο)

    Ακολουθεί ένα διπλό αφιέρωμα, σε κάποια πρόσωπα που δίνουν καθημερινά σκληρές μάχες εντός των λεωφορείων 31 (αλλά και στα υπόλοιπα λεωφορεία) με στόχο την δικαιοσύνη και την πάταξη της λαθρεπιβίβασης, παρά το προσωπικό κόστος.

       Αντιμέτωποι με... άγριες καταστάσεις έρχονται καθημερινά οι ελεγκτές του ΟΑΣΘ, που προσπαθούν να βάλουν φρένο στο φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής. Οπως λένε στον «ΑτΚ» ελεγκτές, επιβάτες που δεν έχουν χτυπήσει εισιτήριο τους ορμούν ακόμη και με γροθιές, χαστούκια, μπουνίδια και άσεμνες χειρονομίες όταν προσπαθούν να τους ελέγξουν, ενώ συνάδελφοί τους έχουν καταθέσει αιτήσεις για να εγκαταλείψουν τη θέση τους και να μεταταχθούν σε άλλο πόστο, επειδή φοβούνται την ανεξέλεγκτη οργή και βιαιότητά τους...

      Οι ελεγκτές του ΟΑΣΘ πάνε δυο δυο, αλλά, όπως λένε, θα προτιμούσαν να εργάζονται σε ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων, για να είναι πιο προστατευμένοι απέναντι σε επιβάτες που τους αντιμετωπίζουν εχθρικά στη διάρκεια των ελέγχων. Σε καθημερινό επίπεδο ακούνε από επιβάτες που δεν πληρώνουν εισιτήριο φράσεις όπως «πέθανε η μαμά μου», «πέθανε ο μπαμπάς μου», «είμαι άνεργος», «δεν είχα ψιλά»,  «το έχασα», "έχω μικρό πουλί" "εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά του λεωφορείου και ξέχασα να χτυπήσω", «δεν ντρέπεσαι για τη δουλειά που κάνεις;», «τι θα πάθει ο ΟΑΣΘ αν χάσει 80 λεπτά;» και το κορυφαίο "αναζωπυρώθηκε τόσο πολύ ο έρωτας μου από το λεωφορείο 31 που το μυαλό μου ήταν αλλού". Δε λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις επιβατών που, επειδή δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο, πηδάνε από τα παράθυρα για να αποφύγουν τον έλεγχο!

     Οι ελεγκτές έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες. Συνήθως αντιδρούν στον έλεγχο και τους επιτίθενται παρέες πέντε έξι ατόμων, που λειτουργούν ως ομάδες. Σύμφωνα με ελεγκτές του ΟΑΣΘ, ευτυχώς αποτελούν τη μειοψηφία, ωστόσο ο Οργανισμός έχει μισθώσει εταιρίες σεκιούριτι, με σκοπό να διεκπεραιώνεται πιο αποτελεσματικά και με λιγότερους κινδύνους η εργασία τους.

     Στις καταγγελίες για αγενή και απρεπή συμπεριφορά ελεγκτών ή οδηγών του ΟΑΣΘ εναντίον πολιτών απαντούν ότι δε δικαιολογείται τέτοιου είδους συμπεριφορά, για την οποία θα πρέπει να απολογηθούν στην υπηρεσία τους, ριψοκινδυνεύοντας την επαγγελματική τους υπόσταση. Οπως λένε, λειτουργούν πάντοτε εν αμύνη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τη δύναμη του όχλου, που βλέπει στο πρόσωπό τους τον ΟΑΣΘ, το Δημόσιο, το... κράτος.

Πηγή: agelioforos.gr(με μικρές τροποποιήσεις)

     Για το δεύτερο μέρος του αφιέρωματός μας στους ελεγκτές πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου