Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το καμάρι μας ο ΟΑΣΘ, το καμάρι μας το 31!!!

ΟΑΣΘ - ΟΑΣΑ: 10-0 ,του Χρήστου Διάφα

 

     Ανάμεσα στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, δε χωράει καμία σύγκριση. Σε κανένα επίπεδο. Ούτε καν στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους. Σε αυτήν του ΟΑΣΘ μπορείς να δεις κάθε δρομολόγιο σε ξεχωριστό χάρτη, ενταγμένο στον συνολικό χάρτη της πόλης. Επάνω είναι ευκρινείς όλες οι στάσεις, ώστε να βρεις ποια είναι η πιο κοντινή σου. Όταν τη βρεις, σε ρωτάει σε ποια χρονική ζώνη θα είσαι εκεί (π.χ. 8-9 πρωί) και μετά σου λέει κάθε πότε περνάει το λεωφορείο που θέλεις και πόσα λεπτά θα κάνει μέχρι τη στάση που όρισες ότι θα κατέβεις. Στον αντίστοιχο δικτυότοπο του ΟΑΣΑ τα δρομολόγια είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι σε έναν πρόχειρο, χαμηλής ανάλυσης χάρτη του κέντρου. Τρομάζεις να ξεχωρίσεις ποιο πάει που. Για στάσεις, ώρα άφιξης και διάρκεια διαδρομής βέβαια, ούτε λόγος.


     Αν δεν έχεις εισιτήριο, στην Αθήνα θα πρέπει πρώτα να γυρίσεις τα περίπτερα της γειτονιάς, μπας και πετύχεις κανένα που να πουλάει. Στη Θεσσαλονίκη μπορείς να βγάλεις εισιτήριο και στο μηχάνημα που υπάρχει μέσα σε κάθε λεωφορείο. Δε χρειάζεται μάλιστα να το επικυρώσεις, γιατί βγαίνει έτοιμο, με τη σφραγίδα της ώρας και της συγκεκριμένης διαδρομής.




    Πηγαίνεις σε μια θεσσαλονικιώτικη στάση. Εκεί υπάρχει ηλεκτρονική πινακίδα με κινούμενα φωτεινά γράμματα, που σε πληροφορεί διαρκώς σε πόσα λεπτά φτάνουν τα επόμενα πέντε τουλάχιστον δρομολόγια που κάνουν στάση εκεί. Η αντίστοιχη υπηρεσία στην Αθήνα αποτελείται από κάτι χάρτινα ταμπελάκια πίσω από διάφανο πλαστικό. Κάποτε τα κρέμασαν εκεί και κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά μαζί τους. Υδραυλικοί, κλειδαράδες, σχολές καράτε, φανατικοί γαυροβάζελοι και πλήθος βανδάλων έχουν στολίσει το πλαστικό με αυτοκόλλητα, μουτζούρες μαρκαδόρου και γρατσουνιές. Αν παρόλα αυτά καταφέρεις να διαβάσεις κάτι, το μόνο που μαθαίνεις είναι πώς λένε τις στάσεις κάθε δρομολογίου. Τι ώρα; Κάθε πότε; Τι ψάχνεις τώρα…


   Ανεβαίνεις σε ένα λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη και ξεκινάς. Ακόμη και αν είσαι αόμματος, αποκλείεται να χάσεις τη στάση που θα κατέβεις. Μέσα στο όχημα, όπως στα βαγόνια του μετρό, μια ηλεκτρονική πινακίδα σου δείχνει με κόκκινα φωτεινά γράμματα ποια είναι η επόμενη. Ταυτόχρονα, μια γυναικεία φωνή ανακοινώνει τη στάση που έρχεται. Επιπλέον, πολλά λεωφορεία είναι κλιματιζόμενα, ενώ η άνοδος και η κάθοδος γίνονται από ξεχωριστές πόρτες, οπότε αποφεύγεται το «κατέβα να ανέβω». Τελευταία ευχάριστη έκπληξη, οι πινακίδες που λένε ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού μέσα στο λεωφορείο. Έτσι γλιτώνεις από όλους αυτούς που πιάνουν μεγαλόφωνα την ατέλειωτη πάρλα στα πέντε εκατοστά από το αυτί σου.

     Προσθέστε τώρα στα πιο πάνω ότι το εισιτήριο κοστίζει 30 λεπτά λιγότερο από της Αθήνας και μετά αναρωτηθείτε: Η βελτίωση των υπηρεσιών για τον επιβάτη υπήρξε ποτέ αίτημα απεργίας του ΟΑΣΑ; (Μπορεί και να υπήρξε- μην τους πάρω στο λαιμό μου τους ανθρώπους). Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο ακατόρθωτο να λειτουργήσουν κάποτε έτσι τα λεωφορεία και στην Αθήνα;
Τι λέτε κι εσείς κύριε Χρυσοχοΐδη, φρεσκοϋπουργέ μου επί των Μεταφορών;

Σχόλιο Πηνελόπης: Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο ΟΑΣΘ, και ειδικότερα το λεωφρείο 31 Βούλγαρη-ΚΤΕΛ, το καμάρι και στολίδι της πόλης μας είναι έτη φωτός μπροστά από τα αντίστοιχα της Αθήνας, καθιστώντας τον ΟΑΣΘ δεύτερο σε μέγεθος σαν επιχείρηση στις αστικές συγκοινωνίες αλλά πρώτο σε ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Εμείς εδώ σας κοιτάμε όλους έναν-έναν στα μάτια ξεχωριστά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε περήφανοι γιατί τέτοιους επιβάτες σαν εσάς δεν βρίσκεις πουθενά. Αν έχετε και εσείς οποιαδήποτε πρόταση για την περαιτέρω βελτίωση μας, θα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας.  

Υ.Γ.1 Τα θέματα της τοποθέτησης wifi internet, αλλά και δημιουργίας νεανικών χώρων-γωνιών στα λεωφορεία ήδη συζητιούνται.
Υ.Γ.2 Δεν ταυτιζόμαστε απόλυτα με το συγκεκριμένο άρθρο.Απηχεί τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα.

Υ.Γ.3 Επειδή πολλοί Αθηναίοι διαφωνούν αρκετά με αυτό το άρθρο παραθέτουμε τις απόψεις τους ώστε να σχηματίσεται μια ολοκληρωμένη άποψη:
κ. Χρήστος: "Συγγνωμη αλλα δεν ακουσα καλα γιατι κανει θορυβο μες στο ΜΕΤΡΟ. Ειπατε κατι για λεωφορεια?"
κ. Λευτέρης: "Ναι κανονικά θέλει απάντηση αυτό το 10-0 αλλά δεν ξέρω αν είμαι αρμόδιος να το κάνω εγώ!"
κ. Κωνσταντίνος: "ας τους πει κάποιος ότι μιλάμε για μια πόλη πολύ μικρότερη της Αθήνας με το εισιτήριο ελάχιστα φτηνότερο με στόλο πολύ πιο παλιό και με το κράτος να σκάει τεράστια επιδότηση και πάντα στην ώρα της σε αντίθεση με τον οασα που δίνει όποτε θέλει ότι θέλει ...."
κ. Βασίλης: " Για τις 'καμινάδες' των παλιών λεοφωρείων που μολύνουν την ατμόσφαιρα κι αν τύχει και είσαι με μηχανάκι και εγκλωβιστείς δίπλα του, τι θα πούμε?"

Αν έχετε και εσείς οποιαδήποτε διαφωνία με αυτό το άρθρο ή παράπονο από τον ΟΑΣΘ επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς θα το προσθέσουμε σε αυτό το άρθρο μας.

3 σχόλια:

  1. 10-0...
    1.Οταν το 1993-94 ο ΟΑΣΑ εφερε 700 χαμηλοδαπεδα αντιρρυπαντικα λεωφορεια,στην Θεσσαλονικη κανανε τις τσιτες στα F580....
    2.Oταν εδω ειχαν ερθει τα διαστημοπλοια της εποχης..ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Ο405Ν στην Θεσσαλονικη την βγαζαν με τις μουφες του Σφακιανακη 3.Οταν τα αστικα της Αθηνας ειχαν ενιαιο εισητηριο και ο κοσμος εκανε δουλεια του,στην Θεσσαλονικη πλακωνοταν ο ελεγκτης με τον κοσμο,για το αν το χρωμα του εισητηριου ισχυε για την επομενη σταση
    4.Οι επιδοτησεις που εχει τραβηξει ο ΟΑΣΘ για εξυπνες στασεις κλπ ειναι ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρω...
    5.Ο ΟΑΣΘ παιρνει καθε χρονο 60 εκ.Ευρω ως επιδοτηση οταν ο ΟΑΣΑ παιρνει τα τρια του Καραμπελα
    6.Λεωφορειο φυσικου αεριου στην Θεσσαλονικη?????Στην Αθηνα δουλευουν 620
    7.Οταν το 2000 ξεκινησαν να βαζουν τηλεματικη στα 5000αρα τρολλευ,εκει ακομα ..ετριβαν
    8.Νυκτερινα δρομολογια μετα τις ...22.00 αυτο μονο η Θεσσαλονικη το εχει
    9.Μονο ο ΟΑΣΘ εχει αγορασει νταλικες με ΣΚΑΛΙ στην μεση του αμαξιου,που εχει στραφιασει κοσμο και κοσμακη
    10.Ο ΟΑΣΘ εχει να διαχειριστει 1.000.000 κατοικους και ο ΟΑΣΑ 4.500.000...
    11.Απαγορευεται να μιλανε στο κινητο???ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ με τον Τοτο ξερετε?
    12.Στην Αθηνα ΟΛΑ ανεξαιρετως τα οχηματα απο το 2005 και μετα ειναι κλιματιζομενα...
    13.Διωξτε τις κινητες πηγες μολυνσης[σαπακονταλικες]


    Υ.Γ. Απαγορευεται το κινητο στο λεωφορειο ,αλλα θελετε wi-fi...Τρικυμια εν κρανιω....


    Υ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α...Επιπλεον εμεις δεν βαζουμε τα ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ως νυκτερινα δρομολογια για να γελαει ο κοσμος...Εχουμε 040,Χ14,500,790,11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και τελος δεν παραπληροφορουμε ουτε μπερδευουμε τον κοσμο με 89Α,89Β,89,Γ,89Ε,89Χ,89Ν κλπ κλπ και το λουρι της μανας...Οταν υπαρχει καποια τροποποιηση επι του βασικου δρομολογιου,το γραφουμε με εντονη γραφη στον πινακα και βαζουμε υποσημειωση[πχ ΣΧΟΛΙΚΟ ή μεσω ταδε γειτονιας]...

    ΑπάντησηΔιαγραφή